meer beoordelingen

De techniek van de beixo elektrische vouwfietsen.

Bij het samenstellen van de componenten van de beixo electra elektrische vouwfietsen hebben wij steeds twee zaken voor ogen gehouden:

 1. Bewezen kwaliteit. Wij pionieren en experimenteren niet maar kiezen voor kwalitatief hoogstaande onderdelen die zijn uitontwikkeld. Die zich al een aantal jaar in de praktijk hebben bewezen. Dit betekent natuurljk niet dat we bij beixo stilzitten. We volgen ontwikkelingen op de voet, kijken naar de toepasbaarheid. Maar we passen ze pas toe als we 100% tevreden zijn.
 2. Eenvoud. De componenten doen waar ze voor bedoeld zijn, liefst iets meer maar zeker niet minder. Geen overbodige poespas. Beixo gaat er van uit dat de elektrische vouwfietsen door heel Europa –en zelfs verder- worden meegenomen. Als er dan onverhoopt een onderdeel kapot gaat, dan sturen wij dit op en moet dit overal en door iedereen vervangen kunnen worden. Zonder geavanceerde apparatuur.

Motor

De beixo elektrische vouwfietsen zijn uitgerust met een voorwielmotor. Omdat wij kiezen voor de cardanas is dit de enige optie. Een hele goede optie. Voorwielmotoren zijn eenvoudig, krachtig en robuust. Groot voordeel is dat je in elke versnelling kunt wegrijden. De motor begint te werken zodra je wegrijdt. Daarnaast is de krachtverdeling mooi verdeeld over het voor- en achterwiel waardoor de fiets stabiel rijdt.

Sensor

Een elektrische fiets hoort alleen ondersteuning te geven als je zelf de trappers rondtrapt. Bij de beixo elektrische vouwfietsen gebeurt dit door middel van een rotatiesensor, deze kijkt alleen of de trapas draait. Hierdoor is de mate van ondersteuning onafhankelijk van je eigen inspanning. Je kunt als je wilt weinig druk op pedalen zetten en toch de volle ondersteuning krijgen. De beixo sensor is uitgerust met een disk met maar liefst 12 magneten waardoor deze heel erg snel reageert. Er is dus amper sprake van een vertraging bij zowel het starten als het stoppen. Dit geeft een heel veilig en comfortabel rijgevoel. 


Display

Het digitale Lcd-display van beixo bevat alle functies die nodig zijn om alles uit je elektrische fiets te halen. Het biedt vijf standen ondersteuning: 1=20%, 2=40%, 3=60%, 4=80% en 5=100% van de 250 Watt motorvermogen. Naast de resterende capaciteit van de accu zie je in één oogopslag de huidige snelheid en ritafstand, reisduur en totale afstand. Het is te bedienen is zonder je handen van het stuur te halen. Het display heeft verlichting zodat je ook in het donker uit de voeten kunt. 

Loophulp

Alle elektrische fietsen van beixo hebben een loophulp. Met een loophulp druk je op een knopje waarna de motor start en de fietst vanzelf rijdt. De maximale snelheid is zo’n vier tot zes kilometer per uur. Handig als je bijvoorbeeld een helling op moet bij een fietsenstalling of als je op een steile helling staat en even op gang wilt komen.

Accu

De accu van de beixo electra elektrische vouwfiets zit op de bagagedrager. De accu is uitneembaar door deze naar achteren te schuiven. De accu zit niet in de weg en boven op de accu behuizing neem je makkelijk iets kleins mee, zoals je jas. Wil je meer meenemen dan is er de beixo tassendrager.

Wij leveren accu’s van het type Lithium Ion (Li-Ion). Deze accu’s kunnen een hoge stroom afgeven door de lage interne weerstand. Ook hebben ze een groot vermogen in verhouding tot het gewicht. Een Li-Ion-cel heeft geen geheugen, hij hoeft dus niet steeds leeg te worden gereden.

De accu is het meest kostbare onderdeel van de elektrische fiets. Je kunt de normale levensduur verlengen aan de hand van deze tips:

 • Zorg dat de accu niet helemaal leeg raakt. Laad hem op voordat de motorondersteuning uitvalt.
 • Zet de fiets nooit –maar zeker niet in de winter- weg met een lege accu en gebruik hem regelmatig.
 • Bewaar de accu op een koele plaats als je de fiets langere tijd niet gebruikt.
 • Laad de accu regelmatig op, minstens om de maand.
 • Laad de accu nooit op in de vrieskou. Neem hem mee naar binnen en laad op bij kamertemperatuur.
 • Stal de fiets het liefst op een plaats die in de winter niet te koud wordt en in de zomer niet te heet.
 • Zorg dat de accu voor vertrek helemaal vol is.
 • Pomp de banden goed hard op, zo verminder je de weerstand en gaat je accu langer mee.
 • Kies de juiste versnelling, zodat je zelf optimaal energie levert.

(via Consumentenbond/ANWB)

Beixo levert drie verschillende capaciteit accu’s: een 9 ampère(A) / 324 Wattuur (Wh), een 12A/432Wh en een 14A/504Wh. Het is heel erg lastig om hier een exacte actieradius bij te noemen.  Dit hangt namelijk van een heel aantal factoren af:

 • De omstandigheden (tegenwind, heuvels, vaak optrekken, temperatuur en met veel gewicht fietsen)
 • De snelheid (rij niet harder dan 21 a 22 km/h)
 • Het rijgedrag (optrekken in een lagere versnelling en met minder ondersteuning ipv met vol vermogen)

Er van uitgaande dat je meestal in ondersteuningsstand 1 of 2 fietst en dat je 100Watt extra nodig hebt om zo’n 20 km/h te fietsen, dan haal je met de 9A / 324Wh zo’n drie tot 3 uur, ofwel 60-70km. En met de 12A/432Wh accu zo’n vier tot 5 uur, ofwel 80-90km. De 14A/504Wh accu is goed voor zo'n 6 uur fietsplezier, ofwel 90-120 km.
Dit horen wij ook terug van ervaringen van beixo-bezitters.  

Verwijderingsbijdrage

Om zoveel mogelijk accu's te recyclen werkt beixo samen met Stibat. Om fietsaccu's goed te kunnen recyclen is er per 1 januari 2014 een landelijke verwijderingsbijdrage van € 14,- ingevoerd. Dit is een vast bedrag, onafhankelijk van de fietsprijs of het accutype. Deze verwijderingsbijdrage mag niet in de prijs verrekend worden en zal dus apart afgerekend worden.

Uw defecte accu kunt u gratis bij iedere beixo-dealer inleveren.

Oplader

De oplader van beixo laadt maximaal 2A per uur. Dit betekent dat een lege 12A accu soms wel 6 uur moet opladen. Echter sneller laden betekent snellere slijtage van de accu. Daarom hebben wij voor 2A gekozen.
De oplader werkt op 220V, maar is middels een omvormer ook op 12V of 24V te gebruiken. Handing voor onderweg in de camper of op de boot. Let er wel op dat de omvormer een 'zuivere sinus' (pure sine) heeft. Anders bestaat de kans dat de lader defect gaat.   

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.